HUS-Apartments Bahamankatu 3

The City has reserved a housing block in Jätkäsaari for Hoas, HUS and AYY. The total building area of the block is 16 800 floor square metres, which, according to Helsinki City Council shall be distributed equally to the three plots.

A sheltered courtyard is situated in the middle of the housing block. The courtyard area is carried out in a coherent plan without any barriers. Playground and recreational facilities will be shared. An emergency route runs through the block. HUS’s plot is located along Bahamankatu and Bahamankuja. The shared, 29 spot, parking space is located in the Bahamankuja side of the building mass of  the HUS’s plot.

Due to the parking space, an accessible entrance to the building from the street and the main stairwells are located on Bahamankatu where the building masses meet. Theres also an accessible connection from the main stairwell to the countyard.


The city plans demanded to create some variation to the heights and retractions of  the building masses, which in turn made it possible to create bright stairwells and corridors.  Accessible terraces are situated on the 5th, 6th and 7th floors.


The apartments are planned for HUS employees; one-, two- and three-room apartments. The buildings small frame depth produces bright, functional and efficient floor plans. All apartments have a French balcony.

Location: Helsinki
Sijainti: Bahamankatu 3
Initiated: 2015
Client: HUS Kiinteistöt Oy
Designers: Jyrki Iso-Aho, Tapani Lehtinen, Matti Heikkinen, Ville Kuhmonen