Elo Colosseum D / Kilterinkuja 4

In the first decade of the 21st century the office- and institute building block of Kilterinmäki in Myyrmäki, Vantaa, was converted into a residental area, excluding the former so called Colosseum buildings of Fortum. The City of Vantaa and VVO commissioned our office to create a reformed town plan and a local environmental guide for the area, and to design the apartment buildings of the main block.

Elo Mutual Pension Insurance Company, that nowadays owns the former premises of Fortum, ordered a plot usage plan from us in spring 2014 to change the Western part of the block that now holds the commercial building Colosseum D into housing purposes.

The solution follows the half-open building trend of Kilterinmäki. The Northern side is bordered by a lamella house that in its East end rises up to a 12-storey landmark. The Western side is bordered by 5-storey tower blocks that have small plazas on both top and lower levels. The entrances and common spaces are located along these plazas. Parking space is placed into two basement levels of the lamella house in the Northern side of area. Project will be carried out half as privately owned- and half as rental apartments.

Reference plan was completed in spring 2016 and town plan is currently being created based on our reference plan.

Location: Vantaa
Sijainti: Kilterinkuja 4
Initiated: 2014
Client: Työeläkevakuutusyhtiö Elo
Designers: Jyrki Iso-Aho, Riitta Tuomisto, Liisa Heinonen