Heka Ruususenrinne

The rocky sloping site is part of Roihuvuori's 1950-60 neighborhoods housing extension and is located along the new Ruususenrinne road about half a kilometer from the Siilitie Metro station. The approximately 6500 m2 site is part of the residential blocks area and has two separate construction plots of 3320 floor square meters and 2710 floor square meters that run along the sloping terrain.

The design is based on the areas city plan, where compact communal courtyards are formed between the building masses. The parking area placement differs from the areas city plan where it was supposed to be under the yard, but is instead situated on the western border of the plot. There the driveway does not dominate the street view, and plants and activities can be more freely placed on the yard. The square meters assigned for the lower terraced housing is solved with two separate building masses (houses B and C), resulting in a yard that is more airy towards the upper slopes and the access ways are more flexible.

House A is a hybrid of six-storey and two-storey sections, where the common spaces of the plot are located on the street and yard levels and a sauna on the top floor. Houses B and C represent a terraced typology, with the ground floor consisting of smaller one-storey homes and their storage facilities at the end of the mass. The upper two-storeys consist of larger two-storey dwellings. The total number of apartments is 86 and the average square footage per apartment is 57.

Location: Helsinki
Sijainti: Ruususenrinne 6
Initiated: 2016
Client: Helsinki City Housing production
Size: 6039 brm²
Designers: Jyrki Iso-Aho, Ville Kuhmonen, Matti Heikkinen