Maunula Daycare Centre

The children's daycare centre Maunula, designed by the Architectural office Viljo Rewell and Keijo Petäjä in 1952, is protected by a town plan. In 2012 The City of Helsinki Real Estate Department commissioned us to plan the complete renovation of the building. The work began with mapping the objectives and the scope of the renovation, and then proceeded to design the implementation of the renovation.

The starting point for the renovation was not only to repair the building to be usable and technically up-to-date, but also to adjust the layout to suit the needs of a modern day-care center and an increased number of children, while preserving the original look and architectural features of the building.

The biggest changes were made by opening the hallways for group spaces, and by reorganizing the staff's workspace without changing the original scale or the space hierarchy.

Technically one of the most important tasks was fixing the moisture damage that had occurred due to the building being embedded into the terrain. This meant that an underground drain had to be built and the damage caused by urban runoff repaired. At the same time new cellars with social and technical facilities were built, and the kitchen located on top of these was expanded. The playground was also completely renovated according to a separate yard plan.

The biggest architectural challenges of the repair were related to the reorganization of building services and to improving the structural features of the house, while still taking care of the original detailing and architecture.

Location: Helsinki
Initiated: 2015
Completed: 2017
Client: City of Helsinkin Real Estate Department
Size: 1052 brm²
Designers: Jyrki Iso-Aho, Tapani Lehtinen, Ville Kuhmonen