Ekologinen pientalo, Kulttuurirahasto

Kulttuurirahasto tilasi kahdeksalta arkkitehtitoimistolta kilpailevat ehdotukset ekologisesta, massatuotantoon soveltuvasta tyyppitalosta. Ehdotuksemme valittiin jatkokehiteltäväksi kolmen muun ehdotuksen rinnalla.

Ehdotuksemme perustuu ajatukseen esivalmistetusta, massiivisesta teknisestä sydämestä, johon kaikki LVIS-asennukset on keskitetty. Paikalla rakennetaan talon loppuosa joko pitkästä tavarasta tai elementein.

Talon tilallinen keskus on keittiö-olohuone-työhuonekokonaisuus. Tilat ryhmittyvät teknisen sydämen ympärille ja ovat helposti muunneltavia. Tilat muodostuvat kahdesta eripituisesta lamellista, joista pidempi on ”omavarainen” perusyksikkö, kun taas lyhyemmän lamellin muodon tai kerrosluvun variaatioilla saadaan luontevasti lisää erillistiloja muiden tilojen täydennykseksi.

Rakennuksen ekologisuus toteutuu monella tasolla: rakennus on pääosin puurakenteinen ja toimii täten jo itsessään hiilivarastona, ja suurin osa rakennusaineista on myös saatavilla paikallisesti.

Tavoitteena on hallittu lämmönsäätely rakennuksen sydämessä. Ympäröivien tilojen sisälämpötiloissa sallitaan vaihteluja, joita massiivinen sydän tasaa. Lisälämmöntarve hoidetaan esimerkiksi tehokkaasti ja ekologisesti palavalla tulisijalla, joka voidaan kytkeä suoraan teknisen sydämen tulisijavaraukseen.

 

Tilaaja: Kulttuurirahasto
Suunnittelijat: Anders Adlercreutz,
Eric Adlercreutz