Mökki Dömmarskär

Dömmarskär on pieni, 3,5 hehtaarin kokoinen kallioinen saari Hiittisten saaristossa.  Suunnittelimme sinne puisen mökin seitsenhenkiselle perheelle kesänviettopaikaksi.  Rakennus on keskellä saarta mäntyjen suojassa, ja sitä tuskin huomaa mereltä. Entuudestaan saarella oli pieni vierasmaja ja sauna.

Rakennuksen tiloja ja rakenneratkaisuja muovasivat sekä rakennuspaikka että käytettävissä ollut rakennustekniikka. Kaikkien rakennusosien oli oltava kevyitä ja mitoiltaan sellaisia, että ne oli helppo kuljettaa saareen. Mökin arkkitehtuurista näkyy ajatus kahdesta kiskosta, joiden päällä rakennus makaa. Ratkaisulla saavutettiin kevyt ulkomuoto ja kevyet perustukset. Jos talo joskus purettaisiin, palautuisi luonto ennalleen muutamassa vuodessa.

Saarella ei ole juoksevaa vettä eikä verkkovirtaa, ja käymälä sijaitsee erillisessä rakennuksessa. Rakennus lämmitetään kolmen tulisijan avulla. Pimeitä syys- ja kevätiltoja varten katolla on aurinkopaneeli, joka generoi muutaman valaisimen vaatiman sähkön. Teknisen varustuksen vaatimattomuus on tietoinen valinta, joka auttaa irrottamaan lomailijan mielen arjen askareista. 

Vuonna 2009 valmistuneen mökin pinta-ala on 79 neliötä.  Mökin makuuhuoneet ovat oleskelutilan ympärillä, osittain myös siihen lomittuen sekä pysty- että sivusuunnassa. Kahden vanhimman lapsen makuuhuoneet ovat korostetun pienet, ja pienimmät lapset jakavat yhteisen, väljemmän huoneen. 

Kahden kallion väliin rakennettu talo on alisteinen sitä ympäröivän luonnon kauneudelle. Yhtenäinen polveileva katto kokoaa alleen sekä ulko- että sisätilat ja sitoo samalla rakennusta ympäröivät kalliot toisiinsa. Rakennuksen edessä avautuva tasainen kalliopinta toimii luonnollisena jatkeena sisätilalle.

Aloitusvuosi: 2008
Valmistumisvuosi: 2009