Ekologiskt prefabricerat småhus, Finlands kulturfond

Kultuurirahasto tilasi 8:lta toimistolta kilpailevat ehdotukset ekologisesta, massa- tuotantoon soveltuvasta tyyppitalosta. Meidän ehdotuksemme valittiin jatkokehitel- täväksi kolmen muun ehdotuksen rinnalla.

Ehdotuksemme perustuu ajatukseen esivalmistetusta, massiivisesta teknisestä sydämestä, johon kaikki LVIS-asennukset on keskitetty. Paikalla rakennetaan loppuosa talosta joko pitkästä tavarasta tai elementein.

Tilat ryhmittyvät keskeisen sydämen ympärille, ja ovat helposti muunneltavissa. Talon tilallinen sydän on keittiö-olohuone-työhuonekokonaisuus. Tilat muodostuvat kahdesta eripituisesta lamellista, joista pidempi on ”omavarainen” perusyksikkö. Lyhyemmän lamellin muodon tai kerrosluvun variaatioilla saadaan luontevasti lisää erillistiloja muiden tilojen täydennykseksi.

Rakennuksen ekologisuus toteutuu monella tasolla. Rakennus on pääosin puurakenteinen ja toimii täten jo itsessään hiilivarastona. Suurin osa rakennusaineista on myös saatavilla paikallisesti.

Tavoitteena on hallittu lämmönsäätely rakennuksen sydämessä. Ympäröivien tilojen sisälämpötiloissa sallitaan vaihteluja, joita massiivinen sydän tasaa. Lisälämmön- tarve hoidetaan esimerkiksi tehokkaasti ja ekologisesti palavalla tulisijalla, joka voidaan kytkeä suoraan teknisen sydämen tulisijavaraukseen.

 

Kund: Kulttuurirahasto
Planerare: Anders Adlercreutz,
Eric Adlercreutz